Kørekortet til dine smerter

Det må du lære at leve med, er den besked mange hører fra deres læge eller terapeut, når smerterne ikke forsvinder selvom man har prøvet de behandlingsformer, der plejer at virke.

Det første mange tænker er, at lægen/terapeuten ikke er dygtig nok – derfor kan de ikke fjerne smerten. Det næste er måske; hvordan?!?

Ta’ et kørekort til dine smerter

Behandling af smerter er ikke som at tage en taxa hvor du “sætter dig ind på bagsædet, betaler for turen og kommer af ved hoveddøren”. 

Det er som en køreskole hvor du selv skal lære at køre bilen. Din SmerteVejleder er din kørelærer, som du kan støtte dig til, få råd fra og som sørger for, at du får udfordringer, der passer til dig.

Din behandling er med andre ord som et kørekort; i starten har du brug for hjælp, støtte og vejledning – langsomt bliver du tryg ved at køre bilen – og til sidst får du “kørekortet” så du kan blive bedre og mere erfaren på egen hånd. 

Kan det virkelig passe, at man skal “lære at leve med” smerte?!?

Det korte svar er ja, og det har du sandsynligvis gjort i mange år. Det er nemlig helt normalt at have ondt i kroppen. Men er du blandt de 1.3 millioner danskere, der har ondt i fx ryg, nakke og led på dagligt basis, så er du måske kommet i den situation, at du ikke længere kan kontrollere smerterne, og/eller at smerterne begynder at sætte grænser for hvordan du lever dit liv. Det kaldes for kroniske smerter, og i modsætning til hvad mange tror, så er det muligt for de fleste, at lære at få kontrol over smerterne (dvs. “at leve med dem”), men det er ofte en proces, der kræver ind væsentlig indsats fra din side. Og lige så ofte kræver det, at du får støtte og vejledning til at finde ud af hvilke strategier og muligheder, der findes, som kan være gode for dig.

Hvorfor kan man ikke “bare” finde en behandling, der kan fjerne smerterne?

Historisk set har vi (mennesker) altid haft ondt, men der har været mange forskellige forklaringer på hvorfor vi har ondt. Selv den dag i dag, ved vi stadig ikke hvordan (eller om) det er muligt helt at fjerne langvarige smerter i for eksempel ryg, nakke og led. 

Dét vi derimod véd er, at der er nogle behandlinger, der har større chance for at virke, og at de har det til fælles, at de virker “en smule” og i kort tid

Det er med andre ord nødvendigt med gentagne doser for at bevare og optimere effekten af behandlingen (ligesom du kender det fra bl.a. vitaminpiller og søvn). Derfor bør du selv udføre og styre din behandling

Det skal du måske have hjælp til at lære, og det er hér din SmerteVejleder kommer ind i billedet. 

Virker ledmobilisering, akupunktur og massage (osv) slet ikke?!?

Jo! Der er mange som har kortvarig (typisk 1-2 dage) effekt på deres smerter når de modtager behandling hos bl.a. autoriserede og alternative behandlere. Det kan sidestilles med smertelindrende medicin, som også virker udemærket (for nogle) i kortere perioder. Og i lighed med de anbefalede behandlinger (fysisk aktivitet, viden-om-smerter og kognitive teknikker) så skal de gentages for at have den bedste effekt. Men i modsætning til de anbefalede terapier lader det til at de behandlinger du modtager virker bedste i starten og så mindre og mindre over tid.

Derfor anbefales det, at behandlingen består primært (først og fremmest) af de teknikker/metoder du selv kan styre, og at du supplerer med de andre teknikker når smerterne “blusser op”.

Det vigtigste er, at du ved at du ikke behøver at gå til behandling for dine smerter, men at du kan lære at kontrollere dem selv. På den måde er du ikke afhængig af at skulle til en specifik behandler og vente på at de har tid.

Se også

Bogen fås både som almindelig bog og som lydbog

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *